Kysané zelí 1 kg

 
  • 1 z 3
 

Naše kysané zelí kvasí čistě přírodní cestou. Při nakládání se používá jen sůl a kmín. Při balení se pak zalévá lákem s přidáním konzervantu, viz. parametry. Možná se ptáte, proč konzervant? Zelí v kádi samozřejmě drží samo o sobě, ale jakmile se vyndá a přijde do kontaktu se vzduchem, tak se rychle kazí. A protože má vydržet nějakou dobu kvůli distribuci a skladování v jednotlivých domácností, je třeba mu pomoci právě tím konzervantem. Nicméně, nabízíme i možnost zalít zelí jen šťávou z kysaného zelí(bez konzervantů), bohužel za výdrž zelí poté neručíme. V případě varianty bez konzervantu, připište tento požadavek do poznámky při objednávce.

MAXIMÁLNÍ POČET NA JEDEN BALÍK JE 6 KS. PRO VĚTŠÍ MNOŽSTVÍ VYUŽIJTE 3 KG VARIANTU.

Dostupnost Skladem
Cena 30,43 Kč bez DPH
35 Kč    
Kód produktu 0101
Značka Kysané zelí KŘIMICE
Kategorie Kysané zelí
Záruka 3 týdny
 

Kysání zelí v naší firmě, je proces, jehož průběh se od dob našich babiček téměř nezměnil. Nakrouhaný základ z čerstvého zelí se po jednotlivých vrstvách ukládá do kádí zapuštěných do země. Následně se ke každé vrstvě přidává sůl a kmín a poté je stejně jako dříve sešlapána zaměstnanci zelárny v bílých holinách. Při správném sešlapání pojmou menší kádě 10 tun a větší až 15 tun zelných hlávek.

Kysané zelí je produkt mléčně kvasného procesu, pro jehož zdárný průběh je nezbytné, aby z každé vrstvy byl vytěsněn vzduch a vytlačena přebytečná voda. Tento kvasný proces probíhá samovolně a slouží současně jako konzervant, není tedy třeba používat žádné aktivátory kvašení ani konzervační přípravky.

Když jsou kádě naplněné je nutné zamezit přístupu vzduchu do kádě a současně umožnit únik plynů, vznikajících při kvašení – proto se kádě zakrývají a zatěžují. Samotné kvašení pak probíhá při optimální teplotě 8-10°C po dobu 3-4 týdnů u raných odrůd zelí a 6-8 týdnů u pozdějších druhů.

Správně zpracované kysané zelí obsahuje prospěšné bakterie mléčného kvašení, např. Lactobacillus brevis a také je zdrojem velkého množství vitaminu C a vápníku, jehož využitelnost je srovnatelná s vápníkem z mléka. Dále zelí obsahuje řadu bioaktivních látek, vitamin K, vitaminy skupiny B, minerály jako je draslík, fosfor, síra, chlor, železo, mangan, měď a zinek a také pro organismus potřebné esenciální aminokyseliny. Díky tomu slouží zelí jako výborný prostředek na podporu metabolismu, pomáhá zvyšovat obranyschopnost organismu a usnadňuje vyplavování škodlivých látek z organismu. Působí proti únavě a při pravidelné konzumaci může dokonce snižovat riziko vzniku civilizačních chorob.

Hmotnost 1 kg
Složení zelí bílé, pitná voda, jedlá sůl, kmín, kyselina citronová, antioxidant disiřičitan draselný
Výroba ruční práce (hand made), farma ČR - Křimice
Produkt RAW, Vegan, Vegetarian, GMO free, Glutten free
Doba použitelnosti minimálně 3 týdny
Způsob skladování v chladu do 10 °C
Upozornění Případná bílá krupička na povrchu zelí není na závadu. Jedná se o vysráženou kyselinu mléčnou, která se vytváří přírodním procesem. Stačí tuto vrstvu zamíchat s ostatním zelím.
 
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.. Více informací zde.